Et banebrytende forskningsprosjekt, REsearch on BrEast Cancer induced chronic conditions supported by Causal Analysis of multi-source data (REBECCA), fikk i 2021 forskningsmidler fra EU for sin innovative tilnærming til å håndtere kroniske tilstander hos brystkreftpasienter. Nå nærmer det seg slutten på inklusjonstiden også i den siste REBECCA studien som inkluderer prostatakreft. Nylig fikk prosjektet ros for håndteringen av utfordringer knyttet til godkjenninger, som ble fremhevet i en EU review-rapport.
Bakgrunn
Brystkreftpasienter opplever ofte komplekse kroniske sykdommer både under og etter behandling. Blant de vanligste tilstandene er nerveskader (polyneuropati), utmattelse (kreft-relatert fatigue) og beinskjørhet (osteoporose). Fatigue er definert som en vedvarende tretthet som ikke går over ved søvn eller hvile, og den påvirker pasientene både fysisk, emosjonelt og mentalt. Hele 35 % av brystkreftpasientene lider av fatigue to år etter diagnosen.
Teknologiske verktøy
REBECCA-prosjektet benytter flere teknologiske verktøy, inkludert REBECCA-appene (en for pasient og en for ledsager), en PC-plug-in og et klinisk dashboard hvor man har oversikt over de aggrerte dataene som samles inn. I REBECCAs kliniske dashbord er det også et varslingssystem som varsel når pasientene har en forverring relatert til fysisk aktivitet, søvnmønster eller mental helse. En pasient ble nylig flagget i systemet på grunn av et mye lavere antall skritt den siste uken. Etter kontakt med pasienten ble det arrangert en ekstra pasientvisitt, noe som resulterte i forbedret fysisk aktivitet.
REBECCA-studiene
Prosjektet består av tre delstudier, alle med mål om å utnytte potensialet moderne hjelpemidler som smartklokke og mobil har til å forbedre livskvaliteten til brystkreftpasienter som er rammet av komplekse kroniske sykdommer under og etter behandling.
REBECCA-1 er en observasjonsstudie, der forskjeller mellom pasienter med høy og lav fatigue undersøkes. Til nå har 36 % av pasientene og 80 % av de friske kontrollene fullført studien.
REBECCA-2 er en intervensjonsstudie, der halvparten av pasientene får bruke REBECCA systemet og får personlig oppfølging basert på dataene som samles inn. Pasienter med utpreget fatigue henvises til fysioterapitrening ved Pusterommet på Stavanger Universitetssykehus. To tredjedeler av pasientene har deltatt i denne studien i 1 år, mens 10 % har deltatt i 1.5 år. Pasientene har mulighet for å delta i studien i 2 år.
REBECCA-3 er en mulighetsstudie med mål om å teste om vi også kan bruke REBECCA monitoreringen på andre pasient grupper og andre krefttyper, og da menn med prostatakreft. Denne delstudien inkluderer fortsatt pasienter.
Veien videre
Prosjektet fortsetter med datainnsamling og analyse av biologiske prøver. Bruken av REBECCA-systemet vil bli evaluert ved hjelp av «system usability scale»-metoden, og det vil bli gjennomført kost-nytte-analyser. Resultatene fra studien vil bli publisert i REBECCAs nyhetsbrev på https://rebeccaproject.eu/ og i vitenskapelige artikler.
REBECCA-prosjektet representerer et viktig skritt fremover i behandlingen av kroniske tilstander hos brystkreftpasienter, og det gir håp om bedre livskvalitet for mange.