Helga Bergholtz, Veterinær, PhD. Forsker ved Institutt for kreftforskning, Oslo Universitetssykehus.
Monica Hongrø Solbakken, PhD. Postdoktor ved Veterinærhøgskolen, NMBU.
Kreft er en vanlig sykdom hos hund, og i likhet med at kvinner kan få brystkreft, kan tisper rammes av jurkreft. Denne krefttypen er vanlig forekommende og dersom den ikke behandles kan kreften spre seg og hunden må til slutt avlives. Brystkreft hos mennesker og jursvulster hos tisper har overraskende mange likheter, både i hvordan kreften oppstår, vokser, sprer seg, samt på det molekylære nivået. Men vi ønsker å forstå mer. Et samarbeid har derfor blitt startet opp mellom Institutt for Kreftforskning, Oslo Universitetssykehus og Veterinærhøgskolen, NMBU om et prosjekt finansiert av Forskningsrådet.
Så hvorfor denne interessen for hund? I kreftforskning benytter vi modellsystemer der hensikten er å etterlikne svulster i mennesker. Ofte brukes cellelinjer som vokser i plastskåler og noen ganger må man bruke forsøksdyr som mus og rotte. Siden hunder lever sammen med oss, utvikler svulster spontant og kan være forårsaket av liknende genetiske forandringer som hos menneske, kan de egne seg som komparative modeller, det vil si at vi kan undersøke vev fra jursvulster hos hund og få kunnskap som kan være til nytte for både hund og mennesker1. Det er viktig å understreke at det ikke er aktuelt å bruke hund som forsøksdyr. Derfor har prosjektet, i
samarbeid med hundeeiere som har tatt med hunden sin inn til veterinærmedisinsk behandling, samlet inn flere hundre jursvulster til analyse.
Vi har tidligere vist at de molekylære subtypene som finnes i brystkreft hos menneske også er å finne i jursvulster hos hund2. Disse resultatene bygger vi videre på i prosjektet vårt og har startet analyser av prøvene som er samlet inn fra norske hunder. Vi har sekvensert RNA og DNA fra svulstene i tillegg til kimbane-DNA for å forstå mer om de molekylære forandringene i selve svulsten og hvilke genetiske faktorer som kan ligge bak utviklingen av jursvulst. Kanskje kan vi oppdage sammenhenger hos hund som kan gi oss kunnskap om brystkreftbiologi hos mennesker og dermed bidra til utvikling av bedre behandlingsmetoder både for hunder med jurkreft og kvinner med brystkreft.
Prosjektet er et samarbeid mellom Faggruppe for medisinsk genetikk på Veterinærhøgskolen, NMBU ledet av professor Frode Lingaas og Seksjon for kreftgenetikk ved Institutt for kreftforskning, Oslo Universitetssykehus ledet av professor Therese Sørlie. Hvis du er interessert i å høre mer om prosjektet, ta gjerne kontakt på e-post: helga.bergholtz@rr-research.no, monica.hongro.solbakken@nmbu.no
Referanser:
1 Gray, M. et al. Frontiers in Oncology 10, 1–17 (2020)
2 Bergholtz, H. et al. J Mammary Gland Biol Neoplasia (2022)